УРЕЂЕЊЕ СПОМЕНИКА НА ПУТУ ЗРЕЊАНИН- МИХАЈЛОВО

Чланови Организације резервних војних старешина Зрењанина у оквиру редовних активности на чувању у неговању традиција ослободилачких ратова, у недељу 20. маја су организовали чишћење и уређење споменика стрељаним припадницима Великобечкеречког партизанског одреда, који се налази на путу Зрењанин-Михајлово. Акција је организована уз сарадњу са Заводом за заштиту споменика културе, ЈКП „Чистоћа и зеленило“, Командом за развој Банатске бригаде и Градом Зрењанином, а придружили су се и чланови Удружења војних пензионера Зрењанина.

Циљ је да се укаже на потребу да се споменици из наше историје не забораве и да се спречи њихово пропадање, без обзира на који период наше историје се односили.

– Пре две године су овде сличну акцију имали и чланови Удружења грађана из насеља „Ружа Шулман“. Прошле године је такође очишћен споменик, али ми нисмо успели до сада да сазнамо ко је то урадио, вероватно се ради о појединцу. Свима њима је било знатно теже због високог растиња које је окруживало споменик. Наша идеја је да укажемо да постоје оваква места и да о њима треба да брину и државни органи. У плану је и уређење обележја из Првог светског рата, али је већина таквих обновљена и сређена поводом обележавања стогодишњице почетка рата, па ћемо до краја године организовати и посету некој од тих локација, каже Тања Дуловић председница ОРВС Зрењанин.

             

Споменик је подигнут на месту где су 26. јула 1941. године стрељани Владимир Коларов Коча, Ружа Шулман и Франк Самуел Шандор из Зрењанина, Алдан Тиберија и Стојан Арсенов из Кикинде, а након што је Великобечкеречки партизански одред (како пише на спомен плочи) запалио жито недалеко од овог места. О догађајима који су се десили пре и након стрељања истакнутих припадника покрета отпора против фашизма, присустне јс упознала Тања Дуловић, председница ОРВС Зрењанин.

Након радне акције у којој је учествовало двадесетак активиста, делегација Организације резервних војних старешина Зрењанина је положила венац на споменик.