УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ СУБЈЕКАТА СИСТЕМА ОДБРАНЕ У СПРОВОЂЕЊУ ОБУЧАВАЊА УЧЕНИКА

На основу годишњег плана сарадње Савеза организација резервних војних старешина Србије и Министарства одбране Републике Србије, а у циљу анализе степена реализације  националног пројекта „Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије“, унапређења сарадње свих субјеката који учествују у спровођењу исте и дефинисању динамике и приоритета будуће сарадње, председник Савеза др Милојко Николић и капетан бојног брода Милан Коњиковац из Министарства одбране Републике Србије, обишли су 26. маја 2021. Организацију резервних војних старешина, Центар министарства одбране, Средњу техничку школу „Никола Тесла“ и гимназију у Сремској Митровици.

Током састанка са председником ОРВС Сремска Митровица господином Савом Грујичићем и Начелником центра министарства одбране мајором Мирославом Благојевићем,  капетан бојног брода Коњиковац изразио је задовољство досадашњом сарадњом и резултатима који су остварени током досадшње реализације Иницијативе.. Посебно је нагласио да је СОРВС, као значајан ресурс система безбедности, коначно препознат шире у друштву и да стицање статуса удружења од посебног значаја за одбрану и остварено стабилно финансирање организације је заправо природни исход на који смо сви поносни. Обезбеђена нова информатичка опрема за све ОРВС, финансијска подршка за унапређење оперативности у раду, као и појачана сарадња и координација свих субјеката укључених у спровођење Иницијативе су гарант успеха у будућем раду.

Др Милојко Николић се захвалио на досадашњој подршци и одличној сарадњи са Министарством одбране Републике Србије која је довела до ревитализације и веће видљивости Организација РВС у друштву. Подржао је овакав начин заједничких састанака који омогућавају већи степен укључивања припадника ОРВС у спровођење обучавања ученика завршних разреда средњих школа и будућих нових облика сарадње ОРВС и Министарства одбране.

Приликом посете Средњој техничкој школи „Никола Тесла“, чији су матуранти на факултативној настави успешно савладали све теме из Основа система одбране Републике Србије, капетан бојног брода Милан Коњиковац је изразио захвалност на досадашњој подршци у спровођењу Иницијативе и упознао директора школе, господина Милисава Даничића, са изузетним резултатима који су и поред пандемије Корона вируса и извођења наставе на даљину, у текућој школској години постигнути, где је преко 80% средњих школа  спровело овај пројекат од националног значаја.

Господин Даничић је поздравио поновно увођење садржаја из основа система одбране у средње школе и изразио захвалност на досадашњој комуникацији и сарадњи са Министарством одбране и Савезом организација резервних војних старешина Србије. Током састанка упознао је присутне са најновијим пројектима који ће овој реномираној средњошколској установи омогућити већи степен дигитализације и оперативности у раду, што ће свакако подићи ниво квалитета спровођења обучавања ученика завршних разреда средњих школа из области одбране.