Унапређење сарадње Министарства одбране и организација резервних војних старешина Алексинца и Сокобање

Представник Министарства одбране капетан бојног брода Милан Коњиковац, начелник Одељења за обучавање грађана, и др Милојко Николић, председник Савеза организација резервних војних старешина Србије, посетили су 27. априла, у оквиру планираних активности које се односе на сарадњу Савеза и Управе за обавезе одбране у области реализације националног пројекта „Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије“, организације резервних војних старешина Алексинац и Сокобања.

    Том приликом су са председником и замеником председника Организације у Алексинцу Драгославом Ненадовићем и Славољубом Радоманом, као и председником, замеником председника и секретаром сокобањског удружења резервних војних старешина Драганом Кузмановићем, др Славољубом Јовановићем и Гораном Јовановићем, разговарали о степену сарадње, моделима за унапређење координације и условима за обимније учешће резервних војних старешина у наставном процесу, који се из области одбране реализује са матурантима у два поменута града.

Такође су обишли алексиначку Гимназију, Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић“ и Биотехничку школу „Шуматовац“. Директорка Гимназије Данијела Вељковић, директор Техничке школе Драган Петковић и психолог биотехничке школе Славко Величковић информисали су госте о степену реализације факултативне наставе из Основа система одбране Републике Србије у текућој школској години.

Капетан бојног брода Коњиковац исказао је посебно задовољство што је „Иницијатива“ у претходној школској години, и поред проблема насталих због пандемије коронавирусом, реализована у  96 одсто средњих школа на територији Србије. До сада је у овој школској години настава из одбране изведена у више од 80 одсто школа, на основу чега се може очекивати да ће до краја школске године наставни процес успешно спровести већина средњошколских установа у Републици.

Према његовим речима, све је то врло значајно јер се слична обука са ученицима плански није изводила скоро три деценије. И у образовном и у васпитном смислу наставом из области одбране остварени су високи домети – створени су услови да се млађим генерацијама на примерен начин приближе истинске вредности и национални државни интереси, да јачају своја патриотска осећања и негују традиције и слободарски дух нашег народа.

Како је истакао начелник Одељења за обучавање грађана, уз одељењске старешине који су непосредни носиоци наставе о систему одбране наше земље, припадници Министарства одбране и Војске Србије, а посебно резервне војне старешине, значајно су допринеле квалитету наставног процеса. На тај начин ученици завршних разреда имали су прилику да од стучних лица сазнају о својим правима и обавезама према систему одбране Србије, могућностима да даље школовање наставе у војним школама, као и да професионалну каријеру граде и развијају у српској војсци.

Посебно радује чињеница, истакао је Коњиковац, што је у средњим школама прихваћен предлог Одељења за обучавање грађана да се на почетку часова о систему одбране Републике Србије интонира државна химна „Боже правде“. Поред сета стручних материјала о предвиђеним темама, Управа за обавезе одбране је у протеклом периоду, као помоћна средства за извођење наставног процеса, посебно због пандемије коронавируса, припремила и „Приручник за наставнике – Основе система одбране Републике Србије“ и четири наставна филма.

Када је реч о Савезу организација резервних војних старешина Србије, капетан бојног брода Милан Коњиковац рекао је да је та организација током сарадње с Министарством одбране у спровођењу „Иницијативе“ стекла статус удружења од посебног значаја за одбрану, чиме је обезбеђено њено стабилно финансирање и додатно побољшање услова за рад организација резервних војних старешина широм Србије. Према његовим речима, посебно је значајно што је обезбеђена комплетна информатичка опрема за 84 организације, а да је набавком одговарајућег сервера омогућено формирање централизоване базе података о чланству. Уз помоћ и подршку Министарства одбране омогућено је и објављивање часописа Савеза „Први позив“ ради редовног и правовременог информисања резервних војних старешина.

На основу досадашњих резултата у сарадњи средњих школа и организација резервних војних старешина Алексинца и Сокобање, саговорници су се сагласили да ће до краја школске године, на обострано задовољство, у потпуности реализовати планиране наставне садржаје из области одбране. Такође су закључили да постоји простор за додатно унапређење сарадње у будућности, и када је реч о заједничком ангажману, и када се говори о осавремењавању садржаја наставе сходно актуелним изазовима и ризицима по безбедност Републике Србије.

В. П.