Удружење РВС Града Седерева обележило стогодишњицу организације РВС

Недељу дана после централне прославе стогодишњице СОРВС, 15. септембра у Крушевцу, овај вредан јубилеј обележила је и једна од најактивнијих наших локалних организација – УРВС Града Смедерева. На Свечаној седници Скупштине удружења, у смедеревском Центру за културу, поздрављајући присутне чланове и госте, потшпредседник УРВС Града Смедерева Радан Јевтовић, подсетио је на историју организација резервних војних старешина у Србији, истичући немерљив значај и улогу РВС, како у бурним, ратним збивањима на овим просторима, тако и у мирнодопским условима, са посебним осртом на тешкоће са којима се организација суочила у последње две деценије, без сталних извора финансирања.

На свечаности су уручене Златне плакете УРВС Града Смедерева, појединцима и организацијама, који су својим донацијама највише помогли Удружењу да преживи и реализује своје активности, а нису заборављени ни бивши, преминули челници организације, у чије име су признања примили чланови породица.

Уручивање признања

– Удружење резервних војних старешина Града Смедерева, у потпуности је поделило судбину Војске и своје кровне организације. Без реалних сталних извора финансирања, у сврху пуког преживљавања, тражили смо и добијали подршку од наших пријатеља, спонзора и донатора, без чега би функционисање било немогуће. На томе смо им неизмерно захвални. Ових дана, чини се, дувају повољнији ветрови. Вишегодишње инсистирање уродило је плодом, па је Влада Србије, на иницијативу Министарства одбране, нашем Савезу доделила статус Удружења од посебног значаја за систем одбране. Рекло би се да у последње време организација, па и наше удружење доживљавају ренесансу. Очекујемо да системски буде решено финансирање и надамо се да ће тада све ОРВС, па и наша у Смедереву, бити на нивоу какав је потребан држави и народу – закључио је Јевтовић.

Приказ наоружања и војне опреме

У оквиру обележевања стогодишњице, претходног дана, у суботу 21. септмбра, у селу Биновцу, одржано је такмичење у  војничком вишебоју, на коме је учествовало 11 екипа, са 44 такмичара, а догађај су својим присуством увеличали припадници Центра за обуку Копнене војске, Војске Србије, који су поред учешћа и победе у вишебоју, у дворишту сеоске основне школе приредили и приказ пешадијског наоружања и опреме.

Екипе у вишебоју

– Ово је, заправо, наша редовна годишња активност и 57. традиционални вишебој, чије смо одржавање уврстили у обележавање стогодишнице Удружења. Екипе су постигле одличне резултате и врло смо задовољни њиховим односом према данашњем задатку.

Вишебој – стрељаштво

Хвала Војсци Србије, Центру за обуку КОВ у Пожаревцу, чији су припадници увек присутни и спремни да помогну, а посебно сам захвалан побратимским БОРС из Вишеграда и Мркоњић Града, чије су делегације увеличале нашу прославу – рекао је секретар УРВС Града Смедерева Слободан Богић.