У Ваљеву поново формирана организација резервних војних старешина

У просторијама Другог центра за обуку ВС 19. фебруара одржана је оснивачка Скупштина Организације резервних војних старешина града Ваљева ,,Војвода Живојин Мишић“. Том скупу присуствовали су начелник Регионалног центра МО пуковник Зоран Смиљанић, генерални секретар Савеза организација резервних војних старешина Србије пуковник у пензији Драган Ћирковић и координатор тог савеза за Изборну јединицу бр. 3 и члан УО СОРВСС потпуковник у резерви Милоје Васић, који је и председавао седници.

Потпуковник у резерви Милоје Васић је председавао седници

Стицајем више околности у Ваљеву је последњих година замро рад организације која баштини традиције дуге више од једног века. То се поклапа и са променама у друштву на таласима редуковања војске, замрзавања служења војног рока и стављања одбрамбених припрема институција система на периферију догађања.

Обраћајући се присутнима Драган Ћирковић је говорио о статутарним оквирима Савеза организација резервних војних старешина Србије. Нагласио да је СОРВСС невладин, непрофитни, нестраначки, стручни савез организација и удружења, ради остваривања заједничких и општих циљева и задатака у области одбране, безбедности, заштите и спасавања људи и материјалних добара. Организације резервних војних старешина се добровољно удружују на равноправним основама.

Он је навео да је у Србији активно око 80 организација и да се Савез непрестано шири реактивирањем или приступањем нових општинских и градских организација. Нарочити замах СОРВСС је доживео 2019. године, када је добио статус организације од посебног значаја за одбрану земље. Уследио је задатак одржавања наставе у завршним разредима средњих школа из области одбране и заштите у склопу заједничке Иницијативе Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Ћирковић је информисао резервне старешине о досадашњим активностима ОРВС у Србији и плановима за наредни период.

После усвајања одредби Статута ваљевске организације РВС, уследио је избор руководства. За председника је једногласно изабран познати привредник резервни капетан Десимир Тадић, за заменика Милорад Госпавић, а за потпредседника Милан Михаиловић. Дужност секретара у наредном мандату обављаће Милош Филиповић. У Управни одбор, осим четворице наведених руководилаца, изабрани су још Божидар Дуњић, Драган Митровић и Виктор Мићић. Надзорни одбор, како је одлучено, сачињавају Љиљан Лескур, председник и чланови Слободан Ћирић и Андрија Мазињанин.

Пошто је у име новоизабраног руководства захвалио на указаном поверењу, Десимир Тадић је казао да је организација резервних старешина извор патриотизма и родољубља, те да је ваљевски крај богат историјским догађајима и револуционарним традицијама. Заложио се за проширење активности резервних старешина у обуци својих чланова и уопште становништва, определивши се и за свестрану сарадњу са локалном самоуправом. Навео је да Ваљево располаже значајним људским и материјалним ресурсима у функцији одбране земље. Сматра да резервне војне старешине треба да имају свог представника у Штабу за ванредне ситуације.

У наставку седнице одвијала се веома занимљива расправа у којој су резервне старешине лансирале низ занимљивих идеја како организовати рад и шта све треба предузети како би се ваљевској организацији РВС повратио стари сјај. Један од првих задатака које ће обавити обновљена организација у Ваљеву је попуњавање кадровских упитника РВС чланова организације за Базу података СОРВСС, како би јединствени систем одбране Републике Србије имао податке о резервном кадру, његовој обучености за наменске задатке и осталим подацима важним за ангажовање у одбрамбеним активностима.

 З. ПЕШИЋ