У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕЗЕРВНИХ ВОЈНИХ СТАРЕШИНА

У оквиру обележавања 15. септембра – Дана Организације резервних војних старешина у Новом Саду је одржано неколико активности.

У Дому Војске Србије, 11. септембра, одржан је традиционални, дведсетчетврти по реду Сусрет резервних војних старешина и Војске Србије. На Сусрету, коме су поред резервних војних старешина из Новог Сада, присуствовали представници многих организација из Војводине и из команди и јединица размештених у Новом Саду, одржано је предавање на тему “Логистика Војске Србије у миру и рату”. Врло квалитетно предавање је одржао пуковниук Станко Перић из Управе за логистику Генералштаба ВС. Најзаслужнијим појединцима и организацијама уручена су Признања ОРВС Града Новог Сада. Након званичног дела програма, настављено је дружење уз “војички пасуљ” у башти ресторана Војне уатанове “Дедиње”.

Ова активност реализована је уз помоћ Министарства одбране, Управе за традицију стандард и ветеране и Војске Србије, а на основу Плана сарадње Министарства одбране и ВС са удружењима у 2021. години.

На градском стрелишту у Новом Саду, 25. септембра, у сарадњи са Стрељачком дружином “Радивој Ћирпанов” из Новог Сада, одржано је такмичење резервних војних старешина у гађању војничком пушком 7,9 мм, М48, оружја које је некада било у употреби у наоружању ЈНА а данас се користи у стрељачкој дисциплини Војничка пушка која је у календару Стрељачког савеза Србије. Стрељачка дружина “Радивој Ћирпанов” је на Конкурсу расписаном од Mинистарства одбране у овој години добила средства за ову активност, коју је реализовала заједно са Организацијом резервних војних старешина града Новог Сада. Целим догађајем руководио је резервни потпоручник Милан Јагњић, који је био и првак државе у овој дисциплини. Цео пројекат започет је још у августу када су чланови ОРВС, у просторијама СД Радивој Ћирпанов, имали тренинге у гађању ваздушном пушком, као и обуку у безбедном руковању оружјем. Главни циљ овог пројекта био је што боља припрема резервних официра за такмичење у гађању Војничком пушком.

Овај догађај почео је говором председника ОРВС НС генерала у пензији Ђокице Петровића који се обратио присутнима и захвалио Министарству одбране на подршци у реализацији ове активности и стрељачкој дружини „Радивој Ћирпанов“ која је била извођач и организатор такмичења. Он је навео да је обука и едукација резервних официра и подофицира основни задатак ове организације.

– Гађање из војничке пушке је најстарија спортска дисциплина у Србији са традицијом дужом од једног и по века. На овом дружењу било је око 20 резервних официра, који су прво овакво такмичење имали 2019. године поводом обележавања стоте годишњице ОРВС. Тада су они  први пут пуцали из ових сад већ заборављених пушака, чији квалитет, у стрељачком смислу, никад неће бити превазиђен – рекао је Милан Јагњић, потпредседник и тренер СД Радивој Ћирпанов. Радује и то што један део грађанства подржава овакве пројекте са идејом да се организују као такмичења отвореног типа, што може бити идеја за неке нове пројекте, додао је Јагњић.

У гађању из пушке М48 најбоље резултате постигли су резервни потпоручници, Бор Бребер који је „убио“ 89 кругова, затим следи Радомир Ђокић са 87 кругова, и Душан Јовановић са 86 кругова.

Председник ОРВС НС Ђокица Петровић, најуспешнијим стрелцима уручио је пехаре и медаље.