Свечано откривање спомен-обележја Српским мајкама

Дана 24.03.2017 године делегација СОРВС Србије присуствовала је свечаном откривању спомен – обелжја које је посвећено Српским мајкама. У саставу делегације били су др Милојко Николић, председник СОВРСС, Драган Ћирковић, генерални секретар СОРВСС, Зоран Јовановић, председник Организације РВС града Београда, Драган Јеличић, председник ОО РВС Чукарица, Будимир Дамјановић, председник ОО РВС Стари Град и Анђелко Максимовић, подпредседник ОО РВС Стари Град.

Плочу на згради Дома Војске Србије открио је Председник Републике Србије Томислав Николић који је истакао да су на данашњи дан, пре осамнаест година, „пале прве бомбе на једну суверену државу која је, као и увек у својој историји, била принуђена да брани своје“.

После откривања спомен-обележја, у Свечаној сали изведен је пригодан уметнички програм. У програму су учествовали Хор „Краљица Марија“ и глумци – студенти Академије лепих уметности и мултимедија.

Данашњој свечаности присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, представници Кабинета председника Републике, Министарства одбране, Војске Србије и удружења грађана.

Мајке палих бораца са Председником – представнице удружења Породица палих бораца ратова 90 – тих Р.Србије

Бронзано знамење „Српским мајкама“ рад је вајара Мирка Мркића Острошког које приказује ликове знаменитих мајки узетих као симболе за све жене које су, како наш славни књижевник Милован Витезовић каже, „бдијући над колевкама бделе над судбином народа“. Дародавац одливка у бронзи, који од данас краси престонички споменик културе је Момчило Моша Тодоровић са породицом.

Композицију рељефа Српским мајкама чини крст са ореолом. У средишту је лик Соке Лолић, мајке потпоручника Живадина, који је остао на Кајмакчалану. У ореолу се нижу ликови мајке Светог Саве – преподобне Анастасије, кнегиње Милице – преподобне Евгеније, Ангелине Бранковић, Макрене Спасојевић, чији је син Маринко остао у албанским гудурама, Милунке Савић и Дијане Будисављевић, која је спасила више од 15.000 деце из усташких логора у НДХ. Композицију заокружују стојеће фигуре Мајке са Козаре, из породице славних Тепића, за коју је као инспирација послужила фотографија Жоржа Скригина и Мајка са Космета, рађена на основу фотографије Миољуба Јелесијевића.