Свечана академија поводом Дана резервних војних старешина

Дан резервних војних старешина 15. септембар свечано је обележен у организацијама РВС, чланицама Савеза организација резервних војних старешна Србије.

Одлуком Управног одбора СОРВС Србије централна свечаност поводом Дана резервних војних старешина ове године је организована у Крупњу. Домаћин и организатор свечаности је била  Општинска организација РВС Крупањ са председником Драганом Грујићем на челу.

Тим поводом 13.септембра у Дому културе у Крупњу окупили су се чланови Управног одбора и делегати Скупштине СОРВСС из готово свих крајева Србије.Својим присуством свечаност су увеличали представници Управе за обавезе одбранеМинистарства одбране, начелник Одељења за обучавање грађана капетан бојног брода Милан Коњиковац и потпуковник Милан Крсмановић.

Прва активност, одмах по пристизању учесника, била  је седница Управног одбора на којој је усвојен записник са претходне седнице и изабрано радно председништво, записничар и оверивачи записника за предстојећу Скупштину.

Након седнице Управног одбораодржана је седница Скупштине Савеза, на којојје кључна активност био Извештај о раду СОРВС Србије између две Скупштине са тежиштем на анализи реализације активности у вези са Иницијативом, који је поднео председник Савеза др Милојко Николић.

У закључку извештаја председник Савеза је истакао да је задатак Савеза у наредном периоду чување успостављених квалитетних односа са Управом за обавезе одбране, неговање добрих односа у „нашој породици – организацијама и Савезу“. Поновио је проверену истину да нема ратне војске без резервних војних старешина; да резервни војни старешина мора бити појам часног, образованог, родољубиво опредељеног, стручног и морално чврстог грађанина. Управо то, као и досадашњи пут наше Организације је гарант да су РВС чврсто опредељене да чувају границе Србије, интегритет и суверинитет наше државе.Због тога нам један од циљева у наредном периоду треба да буде формирање нових и активирање пасивних организација РВС.

Поред Извештаја о раду Скупштина је усвојила Извештај о материјално-финансијском пословању Савеза између две Скупштине, Извештај Надзорног одбора о контроли материјално-финансијског пословања, Предлоге нормативних аката и измене и допуне Статута СОРВС Србије по предлогу Управног одбора, као и Предлог Програма рада Савеза за 2022. годину .

Учесницима скупа бираним речима, уз пуно уважавање и нескривену подршку организацији РВС, обратио се председник општине Крупањ Иван Исаиловић.

Након Скупштине организована је посета Мачковом камену. Испред маузолеја час историје надахнуто је одржао председник Општинске организације РВС Драган Грујић.

     

На Свечаној академији посвећеној Дану РВС, у уметничкој целини под називом „У спомен јунацима“ наступио је црквени хор „Света три Јерарха“ из Крупња и волонтери Канцеларије за младе општине Крупањ, млади глумци.

Током програма пригодним говором гостима се обратио председник СОРВС Србије др Милојко Николић. У знак захвалности за изузетно гостопримство и врхунску организацију домаћинима – општини Крупањ и Општинској организацији РВС Крупањ, са председником Драганом Грујићем на челу, уручио је највиша признања Савеза.

   

Најмлађи резервни војни старешина у Општинској организацији РВС Крупањ резервни потпоручник Наташа Живановић надахнуто је беседила о својој љубави према војничком позиву и патриотизму инспирисаном славном историјом овог краја.

У другом делу програма организована је ефектна и занимљива промоција књиге „Дрина плаче и памти“ аутора Слободана Лалета Смиљанића, писца из Крупња.

   

Вечера је организована у предивном амбијенту Музеја Крупња, задужбини свештеника протојереја-ставрофора Александра Ђурђева, који је отворен у приземљу његовог породичног дома.Гости су имали могућност да разгледају преко 3.000 брижљиво сакупљених и веома вредних изанимљивих експоната, који су плод тридесетогодишњег етнографског и историјског истраживања.

   

Наредни дан домаћин је посветио упознавању учесника са знаменитостима Крупња, почев од објеката у граду и спомен˗плоча, затим Спомен˗Цркве Светог Вазнесења Господњег, у којој се налази 12 мермерних спомен˗плоча са именима погинулих и спомен костурница, па до величанственог црквеног парка, који је формиран као јединствен духовно-културни центар, око цркве посвећене Успењу Пресвете Богородице у Крупњу. Подигнут је залагањем свештеника протојерејаставрофора Александра Ђурђева.

   

Представници организација РВС Србије су отишли из Крупња пуни утисака, задовољни оним што су видели и научили, а потенцијалним организаторима следеће Скупштине постављен је тежак задатак – да покушају да достигну овако висок ниво гостопримства и организације.

Снимак првог дела Свечане академије можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=IEA76oX3hyo