Састанак у Управи за обавезе одбране Министарства одбране

Дана 28.11.2018. године, председник Савеза организација резервних војних старешина Србије проф. др Милојко Николић, заједно са генералним секретаром Савеза Драганом Ћирковићем и представницима Организације резервних војних старешина Зрењанин, присуствовао је састанку одржаном у Управи за обавезе одбране Министарства одбране. Састанак је организовала Управа за обавезе одбране, Сектора за цивилну одбрану и припреме одбране МО, а истим је руководио начелник Одељења за обучавање грађана Управе за обавезе одбране, капетан бојног брода Милан Коњиковац, са сарадницима.

Циљ састанка је било информисање представника СОРВС Србије о кључним процесима које спроводи Одељење за обучавање грађана:

  • стварању подзаконских основа за обучавање категорија грађана од стране Министарства одбране, односно доношење Уредбе о начину обучавања и категоријама грађана које за потребе одбране земље обучава Министарство одбране,
  • степену имплементације Иницијативе о увођењу садржаја обуке у школски систем Републике Србије и
  • проналажењу модалитета унапређења сарадње и ангажовања СОРВС Србије, као стратешког ресурса одбране, како би постали видљивија организација у друштву која може значајно допринети активностима Министарства одбране и Војске Србије.

Председник СОРВС Србије, проф. др Милојко Николић, захвалио се капетану бојног брода Милану Коњиковцу на изузетном залагању у настојањима Савеза да организоване резервне војне старешине буду препознате као стратешки ресурс државе. Такође је истакао да и данашње укључивање представника ГОРВС Зрењанин, са презентовањем свог пројекта у вези обуке грађана, показује да СОРВС Србије проактивно учествује у тражењу свог места у систему одбране. На крају је упознао присутне са тренутним активностима Савеза организација резервних војних старешина Србије, са посебним акцентом на припремама за обележавање великог јубилеја ове организације која у наредној години слави 100 година свог постојања.

Представници ОРВС Зрењанин, рез. поручник, госпођа Тања Дуловић – председник ОРВС Зрењанин и рез. поручник, господин Миле Новаковић – члан ОРВС Зрењанин, дугогодишњи новинар РТС и уредник дописништва РТС Зрењанин, су представили пројекат „Полигон ризика“, као методолошки нови приступ обучавања жена за потребе одбране земље. Сагледавајући светске безбедносне трендове, а кроз обавезност и потпуност примене резолуције Савета безбедности УН 1325 „Жене, безбедност и мир“, подстиче се развијање безбедносне културе женског пола.

Заједнички закључак састанка је да је неопходно унапредити координацију различитих субјеката система одбране, како би грађани Републике Србије били спремнији за реаговање у ситуацијама које могу угрозити живот и виталне државне вредности.