Састанак представника Одељења за обучавање грађана и СОРВС Србије

Састанак начелника Одељења за обучавање грађана Управе за обавезе одбране Министарства одбране капетана бојног брода Милана Коњиковца и председника Савеза организација резервних војних старешина Србије др Милојка Николића одржан је 6. октобра 2020. у циљу анализе досадашњих активности и дефинисања модалитета даље међусобне сарадње. Присуствовали су потпуковници Милан Крсмановић и Владимир Почуч, из Одељења за обучавање грађана, и Драган Ћирковић, генерални секретар Савеза.

Др Милојјко Николић и кбб Милан Коњиковац

Капетан бојног брода Коњиковац изразио је задовољство због заједничког рада у процесу спровођења „Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије“, који је започео 2018. године увођењем факултативне наставе о систему одбране за ученике завршних разреда средњих школа. Учешћем резервних војних старешина у реализацији „Иницијативе“ Савез је стекао статус удружења од значаја за одбрану земље, препознатљивост и у систему одбране и у друштву, обезбедио стабилно финансирање, као и услове за јачање постојећих и оснивање нових организација резервних војних старешина на нивоу локалних самоуправа.

Начелник Одељења за обучавање грађана информисао је представнике Савеза да су у току завршни разговори с Министарством просвете, науке и технолошког развоја о начину и спровођењу „Иницијативе“ у новој школској години, о чему ће благовремено бити обавештени сви учесници тог националног пројекта, а средњим школама достављене смернице за реализацију наставе из области одбране. Настава у школској 2020/2021. години ће се, наjвероватније, због пандемије коронавируса одвијати учењем на даљину, а у наставни процес укључити мањи број представника територијалних органа Министарства одбране и резервних војних старешина.

Размена искустава између две делегације

Посебно је значајна чињеница да је тренд спровођења „Иницијативе“ настављен, јер је и у претходној школској години од 530 средњих школа на територији наше земље, „Иницијативу“ прихватило 519 школа, а наставни садржаји о основама система одбране Републике Србије реализовани су у више од 88 одсто средњошколских установа које имају ученике завршних разреда, односно у 459 школа. У 64 школе наставу је подржало и 50 резервних војних старешина, а акцијама „Отворени дан Војске Србије“ присуствовали су ученици из 54 средње школе и на тај начин реализовали практичну наставу – „Тактичко-технички збор“.

Капетан бојног брода Милан Коњиковац нарочито је истакао важност набавке рачунарске опреме за све организације резервних војних старешина Србије, чији је процес у завршној фази, што представља нови квалитет који ће помоћи Савезу да буде још организованији и видљивији у друштвеној заједници. Куповином техничке опреме Савез организација резервних војних старешина Србије ће моћи да формира и својеврсну базу података о укупним ресурсима којима располаже, и на тај начин, после више деценија занемаривања, ојача и подржи своје организације на читавој територији земље.  

Председник Савеза др Милојко Николић рекао је да је досадашња сарадња с Одељењем за обучавање грађана била квалитетна и најавио да ће се и убудуће одвијати у складу с дефинисаним алгоритмом и усвојеној динамици, уз максималну координацију и размену информација. Када је реч о часопису Савеза „Први позив“, др Николић сматра да је гласило постало референтан извор података о систему одбране за резервне војне старешине, као и ширу јавност, које и садржајем и изгледом испуњава све професионалне стандарде. Објављивањем „Првог позива“ омогућено је Савезу да се на одговарајући начин промовише, а чланове упозна о активностима које реализује.

Договор о наредним активностима

Саговорници су се сагласили да ће у наредном периоду повећати укључивање резервних војних старешина у спровођење „Иницијативе“, завршити планирану набавку информатичке опреме уз поштовање прописане законске регулативе и пронаћи модел за прерасподелу одобрених новчаних средстава Савезу ради додатне стимулације активних организација резервних војних старешина и њихових координатора.