Сарадња у области безбедности, одбрамбених припрема и ванредних ситуација

Савез организација РВС Србије, као организација од посебног значаја за одбрану, улаже напоре да изнађе решење за наслеђене проблеме појединих организација РВС својих чланица, које као непрофитне организације отежано обезбеђују елементарне услове за нормално функционисање.
Са циљем да се успостави директнија сарадња са локалним самоуправама и другим друштвеним субјектима, на седници Управног одбора, одржаној 13.09.2021. године у Крупњу, разматран је и усвојен текст Меморандума о сарадњи у области безбедности, одбрамбених припрема и ванредних ситуација, припремљен на седници УО одржаној 17.08.2021. године у Београду. Садржај документа је општег карактера и усаглашен је са Статутом Савеза. Одлуком Управног одбора Савезу је дата могућност потписивања оваквих меморандума о сарадњи са свим патриотски оријентисаним друштвеним субјектима.

Посебно је наглашено да потписивањем меморандума о сарадњи у наведеним областима организације РВС и чланство нису у обавези да подржавају остале области деловања потписника меморандума.
Полазећи од наведеног Савез је разматрао у којим конкретним областима је могуће остварити сарадњу. Као партија са развијеном инфраструктуром ПУПС је понудио помоћ у решавању питања просторија за рад Градских и општинских организација РВС, првенствено на територији Града Београда, које нису у стању да као непрофитна и невладина удружења реше овај проблем, који је резултирао драстичним смањењем чланства и прети потпуним гашењем неких организација. За овај проблем већ су пронађена конкретна решења управо захваљујући ПУПС-у, а у току је предузимање одређених мера у вези са решавањем насталог дуга Савеза ОРВС Београда према граду Београду у износу већем од 4,5 милиона динара.
Резултат ових разговора је „Меморандум о сарадњи у области безбедности, одбрамбених припрема и ванредних ситуација“ који су потписали председник СОРВСС др Милојко Николић и председник уважене политичке организације ПУПС-а министар у Влади Р. Србије Милан Кркобабић дана 18.01.2022. године.
Наглашавамо да Споразум нема политички већ искључиво интересни карактер за организације РВС.
Суштина споразума садржана је излагању председника СОРВС Србије приликом потписивања: “Организоване резервне војне старешине и у будуће, као и сада, увек не само подржати, већ и активно учествовати у свакој активности и пројекту који иду у правцу унапређења и јачања система одбране.“


Потписивање споразума је у функцији унапређења услова рада организација које припадају нашем Савезу, са јединственим заједничким циљем унапређења оперативних способности ратних јединица Војске Србије. Чланови наших организација ће редовно бити упознати са реализацијом плана сарадње који проистиче из овог сопразума.
Наведена сарадња је независна од личних политичких опредељења наших чланова, која се исказују у складу са прихваћеним демократским тековинама и искључиво према личном нахођењу.

Садржај излагања председника Савеза приликом потписивања техничког споразума:
„Данас смо са нашим домаћинима потписали један облик техничке сарадње за активност која је темељ оснивања и деловања организација РВС, а то је наше настојање да смо део система одбране кроз остваривање одређених циљева из области безбедности, одбране, заштите и спасавања људи и материјалних добара.

„Лична карта“ oрганизација РВС би била да у себи интегришу укупан руководећи потенцијал кога чине оспособљени, одважни и одговорни лидери, који ће сутра, у евентуалном рату, одговорити изазову командовања јединицама резервног састава – то је онај део наших чланова који су млађих година и који имају своје распореде у ратним јединицама Војске Србије. Међутим, наши старији чланови, који су у зениту свог радног века или већ стекли заслужену пензију су као такви потенцијал, или ако хоћете „богатство“ на располагању локалним заједницама у решавању проблема проистеклих из ванредних ситуација. Њихово место је у градским и општинским штабовима за ванредне ситуацијуе, у јединицама цивилне заштите опште или попсебне намене, као и на другим задацима из области цивилне заштите.

Организоване РВС су препознале и овим чином подржавају пројекат Владе Републике Србије који води министар Кркобабић. То је један, по мени, значајан државни пројекат чији је циљ „оживљавање, подмлађивање и омасовљење села“. Овај пројекат је значајан јер је у функцији очувања интегритета и суверинтета Републике Србије.

Резервне војне старешине ће и у будуће, као и сада, увек не само подржати, већ и активно учествовати у свакој активности и пројекту који иду у правцу унапређења и јачања система одбране…“.