Посета представника Министарства одбране oрганизацији резервних војних старешина у Старој и Новој Пазови

У оквиру планираних активности које се односе на сарадњу Савеза организација резервних војних старешина Србије и Управе за обавезе одбране Министарства одбране у области реализације националног пројекта „Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије“, председник Савеза др Милојко Николић и начелник Одељења за обучавање грађана капетан бојног брода Милан Коњиковац обишли су 28. марта 2022. организацију резервних војних старешина у Старој и Новој Пазови.  

Циљ посете било је информисање припадника организације о степену сарадње и начинима за унапређење координације, с тежиштем на обезбеђивању услова за обимније учешће представника резервних војних старешина у спровођењу наставног процеса из области одбране са ученицима завршних разреда средњих школа на територији Старе и Нове Пазове.

У име Општинске организације резервних војних старешина Нова Пазова госте је у просторијама удружења дочекао председник Зденко Гашић, док је сусрету са представницима Савеза и Министарства одбране у име организације резервних војних старешина из Старе Пазове присуствовао председник Бранко Црнобрња. Заједнички су обишли Техничку школу, Гимназију и Економско-трговачку школу „Вук Караџић“ у Старој Пазови, те разговарали са њиховим директорима Сашом Ђекићем, Мирославом Марковићем и Владимиром Маринковићем о реализацији факултативне наставе из Основа система одбране Републике Србије.

Капетан бојног брода Милан Коњиковац подсетио је присутне да је после 27 година паузе, почев од другог полугодишта школске 2018/2019. године, настава о систему одбране наше земље почела да се спроводи на часовима одељењских старешина. Носиоци извођења наставе јесу одељењске старешине, али по указаној потреби и на захтев школа стручну помоћ у извођењу наставних садржаја дефинисаних „Иницијативом“ могу пружити припадници Министарства одбране, Војске Србије и резервне војне старешине.

И у образовном и у васпитном смислу, сматра капетан бојног брода, наставом из области одбране остварени су високи домети – створени су услови да се млађим генерацијама на примерен начин приближе истинске вредности и национални државни интереси, да јачају своја патриотска осећања и негују традиције и слободарски дух нашег народа.

Посебно радује чињеница, истакао је Коњиковац, што је у средњим школама прихваћен предлог Одељења за обучавање грађана да се на почетку часова о систему одбране Републике Србије интонира државна химна „Боже правде“. Поред сета стручних материјала о предвиђеним темама, Управа за обавезе одбране је у протеклом периоду, као помоћна средства за извођење наставног процеса, припремила и „Приручник за наставнике – Основе система одбране Републике Србије“ и четири наставна филма.

Представник Министарства одбране исказао је задовољство што је у претходној школској години, и поред проблема насталих због пандемије корона вирусом, остварен висок резултат у реализацији „Иницијативе“ –  96 одсто средњих школа на територији Србије спровело је планирану наставу. У текућој школској години је до сада око 60 одсто школа које имају ученике завршних разреда са матурантима извело наставу из области одбране. Стога се може очекивати да ће до краја школске године наставни процес успешно реализовати већина средњих школа на територији земље.

Када је реч о Савезу организација резервних војних старешина Србије, начелник Одељења за обучавање грађана капетан бојног брода Милан Коњиковац рекао је да је та организација током сарадње с Министарством одбране у спровођењу „Иницијативе“  стекла статус удружења од посебног значаја за одбрану, чиме је обезбеђено њено стабилно финансирање и додатно побољшање услова за рад организација резервних војних старешина широм Србије. Према његовим речима, посебно је значајно што је обезбеђена комплетна информатичка опрема за у 74 организације, а да је набавком одговарајућег сервера омогућено формирање централизоване базе података о чланству. Уз помоћ и подршку Министарства одбране омогућено је и објављивање часописа Савеза „Први позив“ ради редовног и правовременог информисања резервних војних старешина.

Представници организација резервних војних старешина у Старој и Новој Пазови информисали су госте о резултатима и проблемима у свакодневном раду, а директор Техничке школе Саша Ђекић је у име колега захвалио на изузетној сарадњи с Министарством одбране и организацијама резервних војних старешина. Исказао је задовољство степеном реализације „Иницијативе“ у њиховим школама. Услед „смиривања“ епидемијске ситуације, сматра да би било упутно у што краћем року организовати састанак са представницима Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Сремска Митровица ради договора о интензивнијем извођењу часова из области одбране због предстојећих обавеза матураната.

 

В. П.