ОРГАНИЗАЦИЈА РВС У УСЛОВИМА ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Поштоване резервне војне старешине,

Одлука о увођењу ванредног стања ступила је на снагу 16. марта 2020. године.

Влада Републике Србије обавестила је грађане да је у потпуности посвећена борби против ширења вируса COVID-19, и да из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено обавештава о свему и доноси све потребне одлуке у циљу очувања здравља свих грађана.

Руководство Савеза организација резервних војних старешина Србије је преко градских и општинских организација РВС упутило апел свим резервним војним старешинама да, као и остали грађани, максимално примењују мере самоизолације – без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе, а старији чланови да строго воде рачуна и не излазе из куће и придржавају се свих упутстава.

Поштујући донете мере, организације РВС до даљег су обуставиле ангажовање на спровођењу Иницијативе за увођење садржаја обуке у школски систем РС, као и већину осталих активности, а чланству је сугерисано да се, сходно могућностима, рад организује од куће.

Упутство за понашање за време ванредног стања (Извор: Сајт Вечерњих новости)

Такође, упућена је молба млађим резервним војним старешинама, члановима организације, који не спадају у неку ризичну групу и здрави су, да ступе у контакт са територијалним органима МО и ставе се на располагање као волонтери.

РВС, војни лекари специјалисти у пензији, замољени су да током ванредног стања својим знањем и искуством помогну војноздравственим установама у лечењу хоспитализованих пацијената.

Припадници Војске Србије и волонтери (Извор: Фејсбук профил „Министарсзво одбране и Војска Србије)

Преносимо део извештаја који су стигли у Савез поводом обраћања чланству:

Извештај Градскe организацијe РВС Крушевац:

Поштовани господине председниче,

На основу Вашег захтева, достављамо Вам информацију о активностима чланова ГОРВС Крушевац и Општинских организација РВС Александровац, Брус, Трстеник, Варварин и Ћићевац у насталој ванредној ситуацији:

  1. Резервне војне старешине ових организација до 65. година старости, ставили су се на располагање Штабовима за ванредне ситуације у својим местима, на извршавању постављених задатака као волонтери.
  2. У вези Вашег мејла од 26. марта 2020. године, информишемо Вас да смо ступили у контакт са лекарима специјалистима, члановима градских и општинских организација РВС. Исти су ангажовани у одговарајућим Домовима здравља и болницана због пандемије.
  3. У вези Плана сарадње Министарства одбране и Војске Србије са СОРВС Србије, информишемо Вас да смо одмах ступили у контакт са Командантом за развој Расинске бригаде, пуковником Радетом Рњаковићем и упознали га са Планом и начином извршења планираних активности. Он је у потпуности сагласан и ставио се на располагање за извршавање Плана сарадње када се стекну услови.

Рад ГОРВС Крушевац настављен је сходно насталој ванредној ситуацији. Наиме, рад организације се обавља од куће, а носиоци послова су председник и секретар. Успостављена је стална комуникација са члановима Градског одбора РВС Крушевац, СОРВС Србије, Општинским организацијама РВС и Градским и Општинским штабовима за ванредне ситуације.

С поштовањем.

Председник ГО РВС Крушевац Марко Јеремић

Извештај УРСВ Града Смедерева:

Поштовани,

У име председника УРВС Града Смедерева, Слободана Богића, овим путем Вас обавештавам да су подружнице Удружења у сеоским месним заједницама обавештене и већ предузимају активности да се млађи чланови упуте на располагање територијалним органима МО, као волонтери, док су чланови Удружења са градског подручја већ на располагању градској организацији Црвеног крста. Користим прилику и да Вам пренесем срдачне поздраве од Слободана Богића и жељу да Вас здравље добро служи.

Поздрав, Радан Јевтовић, потпредседник РСВ Града Смедерева

Извештај ОРВС Шид:

Поштовани,

Обавештавам вас да у ОРВС Шид нема чланова медицинске струке који су учествовали у мир. операцијама, 6 чланова ангажованo je у радној обавези, 1 члан се укључио у име РВС Шид у волонтерски тим при Општинском Кризном Штабу. 15 чланова на мој позив ће се одазвати потребама у Кризном Штабу по позиву истог. Оболелих РВС у Шиду нема.

Поздрав од Рајка.

Председник ОРВС Шид Радослав Манојловић

Извештај ГОРВС Шапца:

Поводом ангажовања доктора медицине у својству активне резерве, ОРВС Града Шапца, у евиденцији има 6 доктора старости до 40 година (а укупно 67) и 25 медицинских техничара (а укупно 101).

С обзиром на кратак рок, са истима није обављен контакт.  

Поздрав

Председник ГОРВС Шапца, Милоје Васић, проф. НО

Објава на Фејсбук профилу Добривоја Станимировића, председника Градске организације резервних официра и подофицира из Ниша:

У СТРОЈ ЗА ПОМОЋ УЛАЗЕ И РЕЗЕРВНЕ ВОЈНЕ СТАРЕШИНЕ

Ниш – Од саме појаве пандемије Корона вируса на просторима Србије, и борбе са њим, Савез организација резервних војних старешина ставио се на располагање за рад државним и општинским органима. Већи део чланова, а посебно они који су по занимању медицинско особље, већ су на задацима у оквиру својих здравствених установа, док су остали ангажовани у оквиру градских штабова за ванредне ситуације. Међутим, има и оних који још нису добили задужења. Из тог разлога Добривоје Станимировић председник Градске организације резервних официра и подофицира из Ниша, позива све оне који желе да се, добровољно у хуманитарне сврхе, јаве општинским и градском Штабу за ванредне ситуације у Нишу како би били ангажовани по потреби Штабова.

Објава на Фејсбук профилу СРВС Града Београда:

Мени да је неко рекао, само буди на положају, немој ништа да радиш, логистика ће ти бити обезбеђена, и за пар недеља добићемо рат, ја бих га у д… пољубио. Шта није јасно? Гледам оне снимке јуче са Аде и разних шеталишта…па колико можете да буде неодговорни? А тек стање на Газели у 15 часова…И требали су да пишу казне возачима, али и овима на Ади, Кошутњаку, кад ће већ бити смањени и одложени порези и доприноси, да се мало попуни каса. Гледам ове моје комшије, а углавном деца неких наших чланова, пошто живим у војној згради, пустили своју децу напоље, играју се, витлају, још родитељи извукли и кучиће па се скупили, причају, још само роштиљ да распале и то се све сакрили између зграда да их не види неко са улице. Ја не знам како кђерки да објасним што она не може на љуљашку и да се игра. Колико мораш да будеш себичан и неодговоран…

Остани код куће, изађи кад је стварно неопходно!

Поздрав, админ!

Сугеришемо старијим члановима да посете сајт Удржења војних пензионера Србије на коме се налазе за њих корисне информације: http://www.uvps.rs/