Одржана здружена тактичка вежба са бојним гађањем ,,Садејство 2020“

Минуле суботе (10. октобра) на привременом полигону ,,Пештер“ уз учешће 2800 припадника Министарства одбране и Војске Србије реализована је здружена тактичка вежба са бојевим гађањем, какве дуго није било на овим просторима. Ангажовано је било 40 ваздухоплова и 150 борбених средстава ратне технике, углавном нових и модернизованих. Основни циљ вежбе био је приказ стања обучености команди и јединица ВС у решавању тактичких и ватрених задатака током извођења операције здружених снага, са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага Копнене војске.
Вежби су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. Међу високим званицама били су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Вежби су присуствовале високе званице из Републике Србије и Републике Српске

У име Савеза организација резервних војних старешина Србије вежби је присуствовао председник др Милојко Николић.

 

Председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије др Лука                Кастратовић и председник СОРВСС др Милојко Николић

– На здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Садејство 2020“ приказана је одлучност, увежбаност и ватрена моћ Војске Србије да одговори на све могуће изазове, ризике и претње по војну безбедност Републике Србије. Могло се уочити огромно улагање државе у модернизацију наоружања. Приказана су најновија средства која су производ домаће одбрамбене индустрије, као и најсавременија ратна техника којом је последњих година опремљена Војске Србије: авиони МиГ-29 и ОРАО; хеликоптери „Ми-17“ и „Ми-35“; артиљеријско-ракетни систем ПАНЦИР; модернизовани тенк М-84; оклопни транспортери и оклопна борбена возила ЛАЗАР и МИЛОШ и друга.

Домаћи тенк М-84 прецизно је погађао мете

Припадници ВС били су опремљени најсавременијом опремом за извиђање, осматрање, а и најмодернијим стрељачким наоружањем, изјавио је за наш портал др Милојко Николић.

Председник СОРВСС др Милојко Николић на полигону ,,Пештер“

Вежба је реализована у седам сегмената: 1.Остваривање превласти у ваздушном простору; 2. Извиђање борбеног распореда непријатеља; 3. Изолација бојишта; 4. Ватрена припрема напада; 5. Непосредна ваздухопловна ватрена подршка; 6. Наступање, упад у предњи крај непријатеља и борба по дубини и 7. Десантирање специјалних снага и сваки од њих је на свој начин за посматрача био доживљај за памћење.
-Остваривање превласти у ваздушном простору, са демонстрацијом ваздушне борбе у којој су учествовала два авиона „МиГ-29“ био је изузетно узбудљив за посматрање. Наравно, ништа мање импресивни били су и садржаји осталих сегмената вежбе.

Авиони МиГ-29 гађали су ракетама ваздух-земља

Вежба „Садејство 2020“ приказала је веома успешно борбене могућности кључних наоружања и војне опреме Војске Србије, а и средства које развија домаћа одбрамбена индустрија. Показана је и врхунску оспособљеност припадника војске за извршавање свих задатака. Најкраће би се вежба могла описати са три речи: била је ЗАХТЕВНА (садејство два вида и више родова); РИЗИЧНА (употреба бојеве муниције) и врло, врло УСПЕШНА, изјавио је др Милојко Николић.