Обележавање Дана резервних војних старешина

Председник СОРВС Србије испред споменика војводи Степи Степановићу

Дан пробоја Солунског фронта, 15. септембар, уједно је и дан када је 1919. године одржан оснивачки конгрес Удружења резервних официра и ратника који се слави као Дан резервних војних старешина.

Поводом 97. годишњице пробоја Солунског фрона и обележавања Дана резервних војних старешина, Савез организација резервних војних старешина Србије је 15. септембра 2015. године организовао церемонију полагања венца и одавање почасти код споменика војводи Степи Степановићу у Чачку, оснивачу и првом председнику наше организације.

У присуству представника локалне самоуправбе, Министарства одбране, Војске Србије и грађана Чачка,  венце су полижили државни секретар Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Драган Поповић, председник Савеза организација резервних војних старешина Србије др Милојко Николић, као и представник Делегације резервних војних старешина из Крушевца.

Државни секретар Поповић је подсетио да је ово 97. годишњица од пробијања Солунског фронта, када је прокључао српски бес и ослободио се дух којег зовемо слобода. Рекао је да српском човеку, сељаку, војнику можете да чините све, можете да га критикујете, да га хвалите, али му само не дирајте слободу, јер онда прокључа тај бес. Нажалост, кроз нашу историју више пута имали смо прилике да се боримо за ту слободу за коју су гинуле генерације.

Државни секретар Драган Поповић на свечаности у Чачку

Он је додао да данашњи статус резервних војних старешина није на завидном нивоу. „Друштво мисли да се држава не одужује на прави начин људима који су оспособљени да јој помогну у критичним тренуцима. Одлука да се цивилна заштита угаси пре десетак година била је стратешки погрешна, а то се видело у прошлогодишњим поплавама као и током пожара на Тари пре две године“. Дражавни секретар г-дин Поповић је изразио очекивање да ће у наредним годинама значај и улога цивилне заштите бити већи.

Испред Савеза организација резервних војних старешина Србије венац је положио председник др Милојко Николић.  У изјави за локалну телевизију председник СОРВС Србије је истакао да је 15. септембар дан који заузима најсветлије место у српској историји, како савремене Србије, тако и у комплетној националној историји. Тог дана је започео пробој Солунског фронта, а српски војник, српски официр, односно српске старешине су дале немерљив допринос у коначној победи у Великом рату.
Након полагања венаца државни секретар г-дин Драган Поповић и др Милојко Николић били су гости поретседника Стојана Васовића и чланова ГОРВС Чачка.

Председник СОРВС Србије даје изјаву за локалну телевизију

У складу са својим могућностима, Дан резервних војних старешина обележиле су све градске и општинске организације резервних војних старешина.