Месец трибина

У склопу пројекта СОРВС Србије „Акција за друштвену инклузију бораца и ратних инвалида“ од половине фебруара до половине марта 2017. године одржане су трибине у Лесковцу, Апатину, Смедереву и Крушевцу. Излагачи на трибинама били су клинички психолог др Влајко Пановић и мр Драгољуб Јевђовић, пуковник у пензији.

Трибина у Лесковцу

Дана 21.02.2017. године у Лесковцу је одржана трибина на тему „Сектор безбедности и друштвена инклузија резервних војних старешина и бораца“. Трибину је отворио председник СОРВС Србије др Милојко Николић који је дао уводну реч и представио пројекат и излагаче. Излагачи на трибини били су клинички психолог др Влајко Пановић и мр Драгољуб Јевђовић, пуковник у пензији.

Излагач на трибини мр Драгољуб Јевђовић

Организатор трибине била је Градска организација РВС Лесковац. Трибини је присуствовало 110 учесника. Осим резервних војних старешина трибини су присуствовали и представници 3. Центра за обуку Војске Србије, представници локалних власти, Војног одсека и Центра за социјални рад Града Лесковца.

Од 103 учесника, 36 су поставили питања

Трибина је пропраћена са изузетним интересовањем, а постављена питања и коментари показали су да су изабране теме предавања на трибини веома актуелне и животне. Трибини је поклоњена и велика медијска пажња. Телевизија Лесковац  је у својим информативним емисијама веома детаљно обавестила јавност о одржаној трибини.

Трибина у Апатину

Дана 23.02.2017. године одржана је трибина на којој су излагачи били клинички психолог др Влајко Пановић и мр Драгољуб Јевђовић, пуковник у пензији.

Трибина је одржана у згради СО Апатин – излагач на трибини др Влајко Пановић

Организатор трибине била је Организација резервних војних старешина општине Апатин. Трибини је присуствовало 119 лица, превасходно резервних војних старешина и бораца. Поред тога трибини су присуствовали и представници локалне самоуправе на челу са др Драганом Растовићем, председником Скупштине општине Апатин, представници свих удружења који делују на територији Општине, МУП-а, школа, предузећа и средстава информисања.

Излагач на трибини мр Драгољуб Јевђовић

Трибина је пропраћена са изузетним интересовањем, а постављена питања и коментари досежу проблематику свакодневног функционисања, како појединца (борца, инвалида), тако и њихових породица.

Велики број учесника трибине, међу којима и председник Скупштине општине Апатин, изразио је велико задовољство организацијом овакве трибине и предложили су да се и у наредном периоду организују овакве и сличне трибине, које су потребне за друштвену инклузију резервних војних старешина, бораца и ратних инвалида. Трибина је медијски пропраћена у локалним медијима.

Трибина у Смедереву

Дана 25.02.2017. године у склопу пројекта СОРВС Србије под називом „Акција за друштвену инклузију бораца и ратних инвалида“ одржана је трибина коју је организовала Градска организација РВС Смедерева.

Излагач на трибини др Влајко Пановић

Трибини је присуствовало 86 лица, углавном резервних војних старешина. Трибини су присуствовали и председници удружења из Града Смедерева са сарадницима, СУБНОР-а, Потомака ратова 1912-1918. год, ратних војних инвалида, представник Војске Србије мајор Лазаревић из ЦО КоВ, председник са сарадницима Удружења Серпско грчког пријатељства и друга заинтересована лица.

Учесници су се активно укључили у дискусују

Трибина је пропраћена великим интересовањем, а постављена питања и коментари одражавали су проблематику свакодневног функционисања, како појединаца, тако и њихових породица.

Трибина у Крушевцу

У склопу пројекта СОРВС Србије под називом „Акција за друштвену инклузију бораца и ратних инвалида“, дана 14.03.2017. године одржана је трибина на тему „Криза савремене породице“. Излагач на трибини био је клинички психолог др Влајко Пановић.

Договор у просторијама ГОРВС Крушевац

Плакат за трибину

Организатор трибине била је Градска организација РВС Крушевац. Трибина је реализована уз присуство 120 лица, превасходно резервних војних старешина, удружења бораца, удружења ратних војних инвалида и грађана. Трибини су присуствовали и представници локалне самоуправе. Трибина је пропраћена са великим интересовањем, а посебно је значајно, да је поред чланова Организације, учешће узело велики број млађе популације, посебно мајки и очева.

Председница удружења жена из Крушевца уручује поклон др Влајку Пановићу

Најважнија постигнућа трибине су:
– препознавање стреса у свакодневном животу  и учење вештинама превазилажења истог;
– понуђен је антистрес програм за један дан као и идентификација стратешких праваца у борби за превазилажење стреса.

Трибина је реализована у сарадњи са Културним центром Крушевац (у организацији и реализацији), а пропратили су је и локални медији.

Трибину су пропратили локални медији

 

Превазилажење последица стреса у породици

сиже излагања на трибинама у Лесковцу, Апатину, Смедереву и Крушевцу
Време у коме живимо је обележено огромним техничко-технолошким напретком, измишљено је толико помагала човеку колико није за векове уназад.
Све је учињено да човек живи лакше, брже и једноставније са прокламованим ослобођењем истог. Међутим, парадоксално је да тај исти човек постаје роб забаве (тв, компјутер, телефон…), али и све више постаје свестан да све теже управља својим временом, као и развијеним илузијама да је у непрекидној комуникацији са другима, али му у суштини недостаје разговор, онај искрени очи у очи, као и стрпљење да саслуша оног другог.
Све мање је присутна солидарност и саосећање међу ближњима, а све више развијена себичност, похлепа, нестрпљење… Највише од свих слојева друштва ове промене доживљава породица, која све мање личи на заједницу, већ на скуп појединаца који, свако у својој соби, има “своју” играчку помоћу које успоставља виртуелне контакте са истим таквим пријатељима. Све ређе обедују заједно, а о разговору између родитеља и деце да и не помињемо. Деца се све више отуђују, а често развијају образац агресивног понашања међусобно, али и према родитељима.
Разбијањем основног ритма природе ДАН-НОЋ човек троши своје ресурсе за адаптацију и тако улази у фазу  континуираног стреса који га временом уводи у фазу психо-физичког замора. Веома је важно да савремена породица упозна благодети информатичке револуције, како би помогли деци да их користе, а не да одабирају само једностране понуде. Такође, важно је да свако планира своје активности како би био господар свога времена, где би нашао могућности за обнављањем енергије и превазилажење последица стреса.

Влајко Пановић, спец. мед. психологије

 

Анализа пројекта „Акција за друштвену инклузију бораца“ кроз проведене трибине:

На трибинама у Лесковцу, Апатину, Смедереву и Крушевцу које су спроведене у оквиру Пројекта уочен је велики број питања како за породичну динамику која трпи велике промене условљене свеприсутношћу медија („разни екрани“), тако и за могућност укључивања у индустрију приватне безбедности. Тако у граду Лесковцу, од преко 100 учесника, тридесетак су поставили питања која су била пропраћена слагањем са другим учесницима кроз интимне исповести о присутним проблемима унутар њихове куће, а што се директно одражава на њихово укључење у друштвене токове.

У Апатину и Лесковцу показано је интересовање за могућност примене стечених знања и вештина резервних војних старешина, бораца и војних инвалида у области процене ризика у сектору безбедности, као и укључивање или покретање бизниса у друге сегменте приватне безбедности. Посебно на ове две трибине, указано је, и од учесника прихваћено, да су кроз школовање и војну обуку резервне војне старешине стекле знања, вештине и лидерске способности које се могу верификовати полагањем лиценци у области:

–    приватне безбедности;
–    ванредних ситуација;
–    заштите од пожара и
–    безбедности и здравља на раду.

У наведеним областима би требало тражити могућност за спровођење конкретних активности којима би се подржала друштвена инклузија резервних војних старешина.

На трибинама у Смедереву и Крушевцу више учесника су желели да појединачно разговарају и продубе личне проблеме унутар породице, што се може тумачити као апел да се горе наведене активности преточе у појединачна предавања:

–  криза брака;
–  криза ауторитета у породице;
–  тешкоће у организацији времена,
–  нови облици зависности – видео игре, друштвене мреже…

С обзиром на заинтересованост и структуру питања, где је више од 60% учесника поставњало подударна питања која сежу до нивоа интимних исповести,  намеће се потреба да се пројекат настави.

др Милојко Николић