ИЗБОРНА СКУПШТИНА ГРАДСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РВС НОВОГ САДА: Генерал у пензији Ђокица Петровић поново председник

Генерал-потпуковник Војске Србије у пензији Ђокица Петровић изабран је за председника ОРВС Града Новог Сада, одлучено је на Изборној Скупштини ове организације одржаној 26. марта у Команди 1. бригаде Војске Србије. Он је на челу новосадске организације РВС био и протекле две године, када је преузео ову функцију, након што је дугогодишњи председник Бошко Пилиповић, због нарушеног здравља, поднео оставку.

Генералу Петровићу мандат траје четири године. Он је, подносећи извештај о раду рекао да у условима наметнутим присутном пандемијом изазваном вирусом ЦОВИД-19 Организација резервних војних старешина града Новог Сада је успела да реализује већину планираних задатака у 2021. години, захваљујући подршци државних органа и органа локалне самоуправе неведених у овом извештају.

– Испољена је пуна сарадња, разумевање и подршка Министарства одбране, пре свега Управе за стандард, традицију и ветеране Сектора за људске ресурсе и Војске Србије, нарочито 1. бригаде Копнене војске, за деловање и активности ове Организације представљају најзначајнији мотив за испољавање активније улоге њеног чланства и укључивање у реализацију њених пројеката и програмских садржаја који ау од интереса за одбрану и безбедност земље – рекао је Петровић.

Додао је да реализацији преограмских задатака и активности Организације нарочито доприноси разумевање њеног значаја и финансаијска подршка од стране града Новог Сада.

Ватрена обука кроз реализацију програмског гађања из пешадијског наоружања по теми “Припремно гађање из полуаутпматског пиштоља 9 мм ЦЗ99 на редном броју 1.” Ватрена обука је реализована у сарадњи и уз подршку Команде 1. бригаде Копнене војске и десетог командног батаљона из њеног саставам на градском стрелишту у Новом Саду.

Поред тога, у сарадњи са Стрељачком дружином “Радивој Ћирпанов” из Новог Сада, у поводу обележавања 15. септембра – Данас резервних војних старешина Србије, по други пут је одржано такмичење резервних војних старешина у гађању војничком пушком 7,9 мм М48, на градском стрелишту.

Говорећи о активностима у овој години, Петровић је предочио да је планирано, такође, 12 активности, међу којима су и предавање о употреби беспилотних летелица, верској служби у Војсци Србије, веће учествовање у активностима на стицању знања и вештина ученика завршних разреда средњих школа за потребе одбране земље.

Од практичних облика оспособљавања и кондицирања, резервне војне старешине у мају ће изаћи на ватрену линију и на градском стрелишту гађати из полуаутоматског пиштоља ЦЗ99 калибра девет милиметара.

На седници су изабрани нова Скупштина од 25 чланова и Управни одбор од девет чланова: Ђокица Петровић, Сретен Егерић (заменик председника), Марко Векић, Радомир Ђокић, Ђорђе Искрин, Милан Јагњић, Данило Јакшић, Предраг Ничић и Милан Никић.

Изабран је и нови Надзорни одбор од три члана: Јово Гаврић, Драго Соломун и Зоран Радосављевић.

Седници су присуствовали и председник нашег Савеза, пуковник у пензији др Милојко Николић и председник Покрајинске организације РВС Војводине, пуковник у пензији Жељко Обрадовић.

У свом обраћању делегатима Скупштине, поред признања које је одао за свеукупан  рад  ОРВС Града Новог Сада, др Милојко Николић посебно је истакао важност  учешћа свих организација резервних војних старешина у провођењу заједничког пројекта Министарства просвете и Министарства одбране, a који се односи на реализацију „обуке средњошколске омладине за одбрамбене припреме“. Председник је нагласио да је Савез ОРВС Србије управо преко ове активности ступио у одређени облик „партнерства“ са Министарством одбране, а значај пројекта појаснио, како због широког обухвата младе средњошклске популације, тако и због васпитне компоненте пројекта, где ангажоване резервне војне старешине треба да, постављени образовни циљ додатно оплемене вредностима патриотизма и традиције нашег народа. Такође, др Милојко Николић је истакао и да је ово права прилика да ми, резервне војне старешине, кроз ову обуку остваримо свестранију и континуирану комуникација са младима у духу времена у којем живимо и циљева које пројектујемо.