ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ

Општинска организација резервних војних старешина Kрупањ, у сарадњи са основном школом „Боривоје Ж. Милојевић“ Kрупањ и Kанцеларијом за младе општине Kрупањ, организовала је марш „Стазама старих ратника – Мачков камен 2021“, поводом обележавања годишњице Боја на Мачковом Kамену 1914. године, 18.09.2021. године. Млади су били одушевљени рекреативном шетњом и боравком на свежем планинском ваздуху, а посебно што су могли час историје да слушају тамо где су историју писали наши прадедови. За следећу годину биће нас много више, поручили су млади, задовољни добром организацијом марша.

ПРАШТАЈТЕ, ЈУНАЦИ!

Након помена, палим див-јунацима уз интонирање државне химне „Боже правде“ у извођењу Црквеног хора „Света Три Јерарха“ из Крупња, положени су венци на Спомен костурницу на Мачковом камену.
Венце су положиле делегације општине Крупањ, Општине Љубовија, Републички одбор Савеза Удружења потомака ратника 1912-1920 и Oпштинска организација „Браћа Рибникар“ Љубовија, делегација Oпштинске организације резервних војних старешина Крупањ и Канцеларија за младе, УБНОР Крупањ,УБНОР Љубовија, Равногорски покрет Љубовија и Мали Зворник, Удружење ратних војних ветерана од 1990. године Љубовија.

-И ове године општине Љубовија и Крупањ у славу предака у спомен јунака заједно обележавају годишњицу боја на Мачковом камену, негујући традицију народа Азбуковице и Рађевине Охрабрује и то што смо се данас окупили и што су и данас као и претходних година са нама потомци ратника из 1914. године из многих крајева -рекао је Предраг Димитрић из Крупња.- Са нама су потомци славних јунака Моравске и Дунавске дивизије који су гинули овде на Мачковом камену. Потомци славних Ужичана који су јуришали безброј пута предвођени својим бесмртним командантом потпуковником Душаном Пурићем. Охрабрује и то што су са нама данас и млади који су маршујући стопама својих предака из Крупња дошли на Мачков камен. Такође присутан је и велики број младих из Азбуковице. Својим делима неуморни јунаци нас подсећају да неће остати ништа од нас осим наших дела и наше части.

У име општине Љубовија и Крупањ обратио се Председник СО Крупањ Зоран Зарић.Одржан је потом уметнички програм под називом „У спомен јунацима“, у коме су наступили Црквени хор „Света три јерарха“ из Крупња под управом Горан Андрића и младе глумице Емилија Дивљаковић и Ана Маринковић чланице Драмске секције Библиотеке Политика из Крупња.

Беседу о догађајима из 1914. године на Мачковим камену казиваo је Драган Грујић потпуковник у пензији, учесник ратова 1991-1992. и 1999. године и председник Организације резервних војних старешина у Крупњу.

-Мораћу данас да вас замолим да сви заједно, а ја и у ваше име овде и на овом месту кажем „Праштајте српски синови што вас нема у школским уџбеницима, што вас се сећамо само када славимо годишњице, што су вам споменици зарасли у коров. Праштајте ви који иза себе нисте оставили потомство и који живите само у стиховима песама који говоре о вашем јунаштву и вашој смрти. Праштајте српски синови што вас никада нисмо оплакали онолико колико заслужујете. Ви овде пали на Мачковом камену бићете вечито у сећањима генерација које долазе и никада нећемо дозволити да умрете други пут, да вас заборавимо. Обећавамо данас да ће нас бити све више а да ће млади учити историју на Мачковом камену, ту где се она стварала, ту где су њене странице исписиване крвљу наших прадедова који су
пали бранећи отаџбину.

В.Митрић