ГОДИШЊА СКУПШТИНА ОРВС ГРАДА НОВОГ САДА

 НОРМАТИВНО УРЕЂЕЊЕ СТАТУСА САВЕЗА ОРВС И ПОДМЛАЂИВАЊЕ ЧЛАНСТВА КАО ПРИОРИТЕТИ

 

ОРВС Града Новог Сада одржала је редовну годишњу седницу Скупштине организације, 04.03 2017. г. , на којој су сумирани резултати постигнути у предходној години и усвојен Програм активности за 2017. годину.

У 2016. г. највише пажње смо посветили обуци и информисању резервних војних старешина и других грађана о разним темама везаним за безбедност, војностручну обуку, али и обележавању значајних датума и догађаја – истакао је председник ОРВС-а резервни потпуковник Бошко Пилиповић.

Тежишне активности у 2017.г. биће у едукацији и информисању РВС, пре свега млађих годишта о најактуелнијим збивањима у облаасти безбедности, новинама у Војсци Србије и њеним најзначајнијим активностима у оквиру мисија које обавља, као и о задацима у области заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

Планирана активност је и кондицирање резервних војних старешина у области ватрене обуке, кроз припремно гађање из пиштоља калибра 9 мм ЦЗ99, која ће бити изведена у сарадњи са Командом 1. бригаде.

Почетком јула месеца  биће организован традиционални, двадесети по реду Сусрет РВС и Војске Србије у Новом Саду.

ОРВС Града Новог Сада учествоваће у свим значајнијим активностима неговања традиција и обележавања значајних датума, у сарадњи са протоколом Града, СУБНОР-ом, Војском Србије, Удружењем ваздухопловаца и др.

На седници је поред осталог истакнута сарадња и подршка коју Организација резервних војних старешина има од Града Новог Сада и у материјалном и у сваком другом смислу, сарадња са Командом за обуку Војске Србије, Командом 1. бригаде Копнене војске, Командом Речне флотиле, 240.самоходним ракетним дивизионом ПВД, СУБНОР-ом Града и Покрајине, Удружењем војних пензионера и др.

Наставиће се међународна сарадња са организацијама РВС из Републике Српске, Црне Горе, Мађарске и др.

Приоритетни задатака и надаље ће бити укључивање резервних војних старешина млађих годишта, посебно оних после завршеног школовања за резервне официре у рад Организације и Савеза и поверавање одговорних дужности млађима кадровима.

У раду Скупштине, поред резервних војних старешина учествовали су председник СОРВС Србије, др Милојко Николић, пуковник у пензији, бригадни генерал Жељко Петровић, командант 1. бр КоВ, капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле, потпуковник Станоје Станојевић,  предсатавник Команде за обуку ВС, Светомир Атанацковић, председник СУБНОР-а Војводине, Милан Вукелић, председник СУБНОР-а Новог Сада, Милорад Орељ, председник Удружења војних пензиопнера Новог Сада, представници Града  и др. Седница је пропраћена од стране електронских и штампаних медија.

Поздравивши скуп и одавши признање за успешан рад ОРВС Новог Сада, председник СОРВС Србије, др Милојко Николић упознао је присутне са активностима на нивоу Савеза, истакавши посебно значајним  конкретну иницијативу од стране Савеза. Наиме, дана 17.01.2017.г., на састанку у Министарству одбране, у писаној форми  секретару министарства достављен је предлог  (амандман на чл. 76 Закона о одбрани)  нормативног решења статуса  организација РВС, односно предлог законског дефинисања статуса РВС у оквиру предстојећих измена и допуна Закона о одбрани.

Председник Николић је, поред осталог, подсетио да је Савез захваљујући донацији НИС-а  реализовао један  важан задатак – оформљење сајта. Ради се о задатаку који је у функцији подизања „порт-фолија“ резервних војних старешина што је веома значајан помак у нашем раду. Јасно је да установе, предузећа, удружења, а наравно и организације резервних војних старешина, без „видљивости“ и присутности на интернету једноставно „не постоје“. Такође,  постављање и активирање сајта Савеза  је још један канал комуникације са чланством, организацијама, јавношћу, а и потенцијални извор прихода кроз истицање лога појединих фирми  донатора и слично.

    

Секретар ОРВС Нови Сад

Драгиша Савић